top of page

Het lezersdiner: bistro Nieuw Vreeburg heeft menukaart vol met klassieke cafégerechten


Een eigen zaak hebben voelt als ultieme vrijheid, vinden Wessel Aldenkamp en Emma van der Mark. Sinds anderhalf jaar runt het jonge stel restaurant Nieuw Vreeburg in Bloemendaal. ,,Het feit dat je zelf de leiding hebt en beslist wat er gebeurt en hoe het gebeurt, dat is zó leuk", zegt Aldenkamp. De uitspraak getuigt dat zijn hart klopt voor de horeca, zeker als je bedenkt dat hij en zijn vriendin Emma van der Mark regelmatig zes dagen in de week in hun zaak aan het buffelen zijn. Zij 'op de vloer', hij daar waar het nodig is. Soms in de keuken, soms achter de bar en soms in de bediening.


Tegenslag Kort nadat het horecakoppel Vreeburg overnam, overwon het al een grote tegenslag. Ernstige lekkage zorgde ervoor dat ze in het voorjaar van 2018 een paar maanden dicht moesten. Maar na een grote restauratie en verbouwing gingen Van der Mark en Aldenkamp met hun team gewoon door waar ze gebleven waren. En dat doen ze nu nog steeds.

Buurtrestaurant Hét buurtrestaurant waar je altijd terecht kan voor een gezellig en lekker diner. Aldenkamp en Van der Mark wilden niets liever dan de reputatie die Vreeburg onder de eerste eigenaar had, weer terugbrengen, en dat lukt goed. Het restaurant en terras zit dagelijks gevuld met Bloemendalers. Maar ook Haarlemmers en anderen uit de regio laten er graag hun gezicht zien.

Op zonnige dagen is het goed toeven op het terras met comfortabele stoelen en ruime, niet-wiebelende tafels. Dat het deels onder een veranda en deels op de stoep is uitgezet, maakt dat zowel zon- als schaduwaanbidders er een plekje hebben. Als de gast met de neus de juiste kant op zit, heeft hij uitzicht op de bloeiende tuin van de Dorpskerk.

Maar op koudere zomerdagen is het minstens zo gezellig binnen zitten. Aan een tafeltje, of op een van de krukken aan de ruime bar, die al jaren gelijk rechts bij binnenkomst staat. Menig Bloemendaler drinkt er graag een borrel. Na de waterschade werd het volledige interieur van Nieuw Vreeburg vernieuwd. Donkergroene wanden, banken met ingebouwde verlichting langs de muur en een lichte, eikenhouten vloer. Achterin zit nog de besloten zaal voor vergaderingen of feesten.

Laagdrempelig

Het belangrijkst vinden Van der Mark en Aldenkamp dat iedereen terecht kan bij Nieuw Vreeburg. Een échte bistro, die het midden houdt tussen een restaurant en een kroeg. Van der Mark: ,,Mensen komen bij ons voor een gezellige avond met goed eten en mooie wijnen." De menukaart staat dan ook vol met klassieke cafégerechten als sliptong, saté en spareribs of een traditioneel 12-uurtje voor de lunch. Voor vegetariërs is er onder meer een broodje warme geitenkaas of als hoofdgerecht een ravioli met truffel en bospaddenstoelen.

Het wordt tijd om aan een terrastafel te gaan zitten voor het lezersdiner. Nieuw Vreeburg biedt een driegangenmenu aan met zowel vis en vlees en een verfrissend nagerecht. Het voorgerecht bestaat uit een viskoekje opgebouwd uit witvis, geserveerd met Oosterse groenten, wasabimayonaise en verschillende koolsoorten. Het bord is opgemaakt met de koolsalade en eetbare bloemen. Het woord vis'koekje' kan het beeld geven van een visrondo met een knapperig korstje, maar dit visgerechtje doet vooral denken aan een tartaar. Smeuïg en smaakvol, en naar eigen wens een beetje pittig te maken met de wasabimayonaise.

Chimichurri Hierna volgt het hoofdgerecht dat geserveerd wordt op een houten plankje. Een ossenhaasspies met Argentijnse, rode chimichurri. Chimichurri is een licht zure, beetje pittige saus gemaakt van azijn, ui, knoflook, veel kruiden en specerijen en eventueel paprika en tomaat - zoals ook bij Nieuw Vreeburg. Het Argentijnse sausje wordt vaak geserveerd bij vleesgerechten als een biefstuk, entrecote of bavette. Ditmaal dus bij de spies met malse stukjes ossenhaas. Naast het vlees komen gebakken aardappeltjes een eenvoudige salade en een maiskolf met roomboter. Tot slot het drinkbare dessert. De scroppino, maar dan net even anders dan gebruikelijk. Het ijsdrankje bestaat normaliter uit prosecco, een beetje wodka en citroenijs. Maar dit laatste is bij Nieuw Vreeburg vervangen door bloedsinaasappelijs. Een verkoelende afsluiter voor een warme zomeravond.

Comments


bottom of page