top of page

Hoe vier jij de verjaardag van de koning?VERKOOP JE RIJK - TIPS

Denk niet: ik pleur mijn zooi op een kleed en de klanten komen vanzelf. Verkopen is ondernemen.


Trek aandacht. Hang bijvoorbeeld kleurige slingers in je kraam. Of druk een schattige, in oranje uitgedoste peuter een viool in de hand en stel haar strategisch op naast de spullen. Als de klanten worden aangetrokken door haar snoezigheid, leg je haar het zwijgen op zodat ze zich kunnen focussen op je waar. Zorg voor bekertjes met water of ranja. Voorbijgangers hebben altijd dorst en vinden het fijn als ze niet voor alles hoeven te betalen. Als ze eenmaal stilstaan bij de kraam, heb je ze. Is je koopwaar schoon? Spullen die niet smerig zijn lijken nieuwer en leveren meer op. Lok de mensen actief naar je stand. Hoe meer mensen er staan, hoe meer anderen nieuwsgierig raken. En dan: zien kopen, doet kopen! Doe aan bijverkoop. Bij een broodje bied je een blikje drinken aan, bij een kinderwagen een pop.

Op op de volgende pagina meer tips om bakken met geld te verdienen op Koningsdag


ZWAAIEN NAAR LEX EN MAX

De Koninklijke familie viert de feestdag door twee steden te bezoeken. In Noord-Holland dit keer. Om tien uur komen ze aan in De Rijp waar ze een tour door de stad krijgen en, jawel, oud-Hollandse spelletjes gaan spelen. Een wedstrijdje aardappelschillen, keien smijten en spijkerpoepen; niet erg verrassend, maar wel vermakelijk om uitgevoerd te zien worden door de chic uitgedoste royals. Rond twaalf uur arriveert het stel in Amstelveen waar wederom een tour en spelletjes op het menu staan. Altijd al Lex’ dochters Amalia, Alexia en Ariane willen spotten? Dan is dit niet het moment om dat te doen, zij zijn er namelijk niet bij.


LIVEMUZIEK

Is je ‘winkel’ al snel uitverkocht? Of überhaupt geen zin je oude troep te verkopen? Dan kan je de koning z’n verjaardag vieren bij een van de vele podia die op Koningsdag oppoppen.


LIFE I LIVE (KONINGSNACH)

Aan de vooravond van Koningsdag kan je in Den Haag naar het Life I Live-festival – vroeger bekend als Koningsnach. Op negen verschillende buitenpodia in de binnenstad treden bekende en minder bekende, binnen- en buitenlandse acts op. Zoals Jett Rebel, Baskerville en Skooltrainer. Vanavond vanaf 19.00 uur.


Keiharde rock

Liefhebber van keiharde rock? Ga naar het Klok Rock Orange-festival in Eindhoven. Vorig jaar was er zo’n 6.000 man aanwezig op het Strijp-S-terrein. Beef!, No Turning Back enTraumahelikopter treden op. Vanavond van 19.00 tot 1.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 1.00 uur. Kosten: € 2,00.


DANS DE TANGO

In Den Haag dans je zaterdagavond de tango in het Paard van Troje waar het Residentieorkest met liederen van Carlos Gardel een ode brengt aan koningin Máxima en de Argentijnse tango. Het begint morgen om 21.00 uur Kaartjes zijn € 17,50.


ZOETE KLEINTJES

Een dag vol vrijmarkten, feestjes met dj's en oranje mensenmassa’s is met kinderen aan je zijde een vak apart. Gelukkig worden er door het hele land genoeg activiteiten georganiseerd die de kleintjes wel even zoet houden.


PRATENDE BOOM

Zo is er in Den Bosch bij de Parade van 11.30 tot 12.30 uur een voorstelling van de Sprookjesboom; een verhalen vertellende boom bekend van tv én van de Efteling. Sprookjesfiguren zoals Wolf, Draak, Roodkapje en vele anderen zijn erbij.


IEDEREEN EEN KROON

Speciaal voor Koningsdag mogen kinderen in Leiden de hele dag gratis naar binnen in het Rijksmuseum van Oudheden om een eigen koningskroon in elkaar te knutselen.


GEINIG, BUNGELEND METAAL AAN JE BROEK

Spijkerpoep-, koekhap- en ezeltjeprik-achtige spelletjes kom je zaterdag weer overal tegen. Geinig hoor, om met een bungelend stuk metaal aan je broek boven een lege colafles te hangen. Maar er zijn spectaculairdere spellen. Neem de WipeOut-baan. Je ziet 'm steeds meer, bijvoorbeeld in Rotterdam en Zwolle, maar ook in Dalfsen en Andijk. Op het lange WipeOut-luchtkussen gaat het erom dat je al glijdend, rollend, kruipend en klimmend zo snel mogelijk een parcours aflegt. Degene die het snelst heelhuids de eindstreep haalt, wint.


KOOP JE RIJK - TIPS

Goed zoeken en pingelen, en voor het weet zit je in Tussen kunst en kitsch.

Wees er vroeg bij als je voor de mooiste vondsten gaat. De meeste vrijmarkten beginnen morgen al om zes uur ‘s ochtends. In Utrecht kun je vanavond al terecht, in Amsterdam op sommige plekken vanaf middennacht. Maak een gezellig praatje. Vertel hoe die vaas je aan je overleden oma doet denken. Zo creëer je een band. Wees direct. Zeg het meteen als je iets echt niet gaat betalen. Begin eerst eens met een superlage prijs. Dat geeft onderhandelingsruimte. Daarna kun je serieuzer worden. Toch geen korting? Vraag dan dat gezellige theekopje gratis. Wie weet.


NACHT VAN ORANJE

Aan de vooravond van de allereerste Koningsdag zingen oer-Nederlandse artiesten (zoals René Froger, Jan Smit, De Deurzakkers, Koos Alberts en Lee Towers) vanaf 19.45 uur hun grootste hits in Ahoy in Rotterdam. „En alléén de hits”, waarschuwt de website. Vier uur lang. Hoe kun je het meest vaderlandslievende feest van het jaar beter inluiden?


ORANJEBITTER

Ook in Rotterdam, aan de Parklaan: Oranjebitter. Tijdens Koningsnacht zijn er optredens van Vive La Fête en de Jeugd van Tegenwoordig. Zaterdag is er onder meer de Loco Loco-circustent, waar de je met de heren van Loco Loco Discoshow de polonaise kunt lopen. En Hans Kázan komt op bezoek. ‘s Avonds is er een grote karaoke en zijn er verrassingsoptredens terwijl blokjes kaas en bitterballen de zaal rondgaan.


RUSTIG DANSEN

Ontvlucht het overvolle Amsterdam! Dans op andere plekken! Dat adviseert dance-expert Rolinde Hoorntje in haar column op pagina 23.


FEESTEN IN AMSTERDAM

Als je echt op tijd was had je natuurlijk kaarten geregeld voor Dekmantel op Strand West. Maarja, uitververkocht. Gelukkig is er voldoende alternatief. Te beginnen met festival Het Alternatief, dat Zeezout organiseert in de Undercurrent op de NDSM-werf. Met rommel en vinylmarkt en sets van Move D en Bicep. Verder: Musclefarm draait house voor de deur van P.King op de Vijzelstraat (gratis), Next Monday’s Hangover biedt onder meer Tale of Us en uitzicht over het IJ tijdens Oranjebloesem. Er is ontbijt bij de set van Tama Sumo in de Tolhuistuin tijdens Breakfastclub, Bevrijd is een protest tegen de ban van dj’s op de Dam en Cartel heeft weer een buitenpodium in het Frederik Hendrikplantsoen. Koningsnacht begin je in de nieuwe locatie van Studio 80 aan de Elementenstraat, waar Format een technofeest doet met Jeff Mills en Juan Sanchez of bij Aspirationsin Amstelhaven.


VOOR DE BUIS

De EO is content met het eerste regeerjaar van Willem-Alexander (al moet-ie daarvoor technisch gezien nog vier daagjes). Daarom zendt de omroep morgen Koningsdag in Carré uit, een ‘muzikaal eerbetoon’ aan de koning – en Máxima natuurlijk. Zing mee met Ernst Daniël Smid, Thomas Berge en Iris Kroes. Dit alles onder het genot van grote hoeveelheden oranjetompoucen, dat spreekt voor zich. Morgen, 18.30 uur op Nederland 2.

De NOS is er morgen ook weer bij. Bekijk live de escapades van Willem-Alexander en co vanuit Amstelveen en De Rijp. Morgen, 09.47 uur op Nederland 1.


NIET PLASSEN IN EEN LEEG PAK APPELSAP

Ook tijdens de eerste Koningsdag zullen de Amsterdamse grachten zo vol met boten liggen, dat er van varen maar weinig sprake zal zijn. Lauw drinken! Geen wc’s! Daar heb je dus geen zin in (behalve als je het leuk vindt om te plassen in en leeg pak appelsap). In steden zoals Leiden, Groningen, Den Haag en Utrecht is het ook lekker varen, en een stuk minder druk.

Comments


bottom of page