top of page

Bingoën met taart en een bakkie in de Mac


"Nee!", roept de begeleider nog. Maar het is te laat. Peter is al enthousiast uit zijn stoel gesprongen. "Bingo!", roept hij voor de derde keer. En voor de derde keer blijkt het een valse te zijn. "Je moet een hele rij hebben, Peet", zegt zijn buurvrouw. "Niet één getal." Het is donderdagochtend half tien. Op wat slaperige duiven na is het stil in de Grote Houtstraat, de winkels zijn nog dicht. Maar bovenin de McDonald's klinkt rumoer en ruikt het naar koffie. Aan de tafeltjes zitten ouderen te kletsen. In het midden van de ruimte staat een grote tafel met kanten tafelkleed vol met glimmende cadeautasjes. Vijf studenten van de Hogeschool van Amsterdam organiseren BingoBakkie: een bingo-ochtend voor 'eenzame' ouderen.

Egoïstisch "We denken vaak alleen maar aan onszelf", spreekt Sander de Haan (23) de ouderen vooraf toe. "Een beetje egoïstisch, hè? Maar onze studie gaf ons het zetje in de rug om eens iets voor een ander te doen." Samen met zijn klasgenoten Maartje Gerritsen (20), Melanie Heuver (22), Laurens Sprenkeling (20) en Mounir Belhaj (22) volgt hij de studie Commerciële Economie. Voor het vak 'De Maatschappij ben jij' zetten ze BingoBakkie op touw. Een maatschappelijk project, niets commercieels aan dus, maar daarom juist leuk vinden ze. Ze nemen hun taak uiterst serieus. "Valse bingo wordt zwaar bestraft", legt De Haan uit. "Je moet en public een mop vertellen. Is die niet grappig? Dan ga je eruit."

Er was eens... En die mop bezegelt na drie valse bingo's Peter zijn lot. Niet dat hij dat erg vindt. Enthousiast grijpt hij de microfoon. "Er was eens...", trapt hij veelbelovend af. "Ja, hoe ging die ook alweer? Ik ben het even vergeten", vervolgt hij vrolijk. Dit blijkt een mop op zich, want iedereen lacht, dus Peter mag blijven. Peter is met 'De Oppeppers' gekomen. Een groep opgezet door ouderenzorgorganisatie Kennemerhart voor mensen met een psychische kwetsbaarheid of geheugenproblemen. Samen ondernemen ze van alles. Ze gaan wandelen, bezoeken musea of het Paleis op de Dam. En nu dus de bingo-ochtend in de McDonald's.

High tea Nul euro kregen de studenten om hun project van de grond te krijgen. Alles moest vanuit hun eigen netwerk komen. Mounir Belhaj werkt bij de McDonald's, dus wist de locatie én koffie en taart te regelen. Daarmee werd bepaald dat alles uit Haarlem moest komen. De ouderen en de cadeautjes. Voor de ouderen benaderden de studenten Kennemerhart. Zij bieden op elf locaties in Haarlem en omgeving dagbesteding aan aan ouderen. Voor de cadeautjes vertrouwden ze op de goodwill van winkels en liepen ze een rondje door de stad. "We wilden veel uitjes zodat de Bingo uitmondt in nog meer leuke dagen voor de ouderen", zegt Maartje Gerritsen. Ze regelden kaartjes voor het Frans Hals en Teylers Museum, een rondvaart, high tea bij Meneer Frans en koffie en taart bij De Wereld van Jansje.

Prijswinnaar "Piet let je op?", zegt zorgchauffeur Fred. "B4, die heb je." Nauwlettend houdt hij de bingokaartjes van zijn tafelgenoten Piet en Roelie in de gaten. Beiden komen vaak bij het ontmoetingscentrum Schoterhart aan de Vergierderweg. "Ja ja", mompelt Piet. Niets blijkt minder waar. Als grote prijswinnaar gaat hij naar huis. Niet één, maar twee keer heeft hij echte Bingo. Overbuurvrouw Roelie is content met haar vijf tickets voor de escape room. Al heeft ze eigenlijk geen idee wat dat is: "Vast leuk voor de kleinkinderen."

bottom of page