top of page

De nieuwe reclametrend: lollig zijn op Facebook


Op de dag van het vuurwerkincident tijdens Ajax-PEC Zwolle, twittert reclamemaker Jordi van de Bovenkamp (@JOR_ID):

📷JOR_IDJordi v/d BovenkampWaar rook is, is…#ajapec #pecaja #knvbbekerhttp://t.co/EL5UA4Tpke

Van de Bovenkamp krijgt veel retweets, favorites en reacties. Hij is op dreef want op Tweede Paasdag plaatst hij:

📷JOR_IDJordi v/d BovenkampWaarom strooien ze nooit kappertjes over een patatje kapsalon?

Grappige tweets en Facebook-posts bedenken is voor Van de Bovenkamp niet alleen een hobby. Het is ook zijn werk. Hij doet dat voor het account van Heineken, Mentos, Mediamarkt of een van de 32 andere grote merken.


Van de Bovenkamp is ‘Facebook-contentmaker’ bij Boomerang, het reclamebedrijf dat bekend is van de ansichtkaarten met een humoristische twist. De plaatjes die hij verzint, doen denken aan deze kaarten; vaak een actuele foto of plaatje met daarop een scherpe, pakkende tekst. Niet altijd is direct duidelijk dat de plaatjes bedoeld zijn als reclame, zoals bij deze opdracht van Mediamarkt:

📷

Reclame maken is met de komst van sociale media veranderd. Bo The(34) en Alexander Veltman (34) richtten in 2008 Boomerang Create op, de social-media-tak van reclamebureau Boomerang Unlimited. Het bleek een succes. Want grote merken willen zijn waar de mensen zijn. Op sociale netwerken dus.

Boomerang Create  heeft achttien mensen in vaste dienst en daarnaast nog zo’n dertig freelancers. Met zijn allen maken ze gemiddeld zo’n honderdvijftig Facebook-plaatjes per week. Hiermee zijn ze naar eigen zeggen Nederlands grootste bedrijf dat zich bezighoudt met het maken van reclameplaatjes en -filmpjes voor Facebook.


Iets bedenken voor Hema


Het bedrijf Brandfighters maakt ook Facebook-plaatjes en filmpjes voor grote merken. Hun stelling: iedereen kan tegenwoordig de ‘Facebook-reclamebusiness’ in. Daarom bedenken ze wedstrijden voor het maken van de plaatjes. Opdrachten van merken komen op de website en iedereen mag iets insturen.


Een voorbeeld van zo’n opdracht komt van Hema: “Koppel de producten van hema.nl aan actualiteiten, kalenderdagen of events en maak verrassende designs die het leven leuk en makkelijk maken! Beloning 200 euro.”


Brandfighters laat zien dat de eisen om als Facebook-reclamemaker aan de slag te kunnen anders liggen dan bij reclamemakers die werken voor print of tv. De drempel ligt lager. Een specifieke opleiding is geen vereiste om als ‘nieuwe’ reclamejongen te kunnen werken. “Een vereiste is dat je goed kunt Facebooken”, zegt Boomerang-oprichter Bo The. ”Je moet snappen wanneer mensen op de ‘vind ik leuk-knop’ drukken of een bericht willen delen. En je moet grappig zijn, altijd op de hoogte blijven, en een beetje handig zijn met Photoshop.”


Groeien in het buitenland


Maar volgens The is de nieuwe reclamewereld zelf ook alweer aan vernieuwing toe. Van 2011 tot eind 2013 groeide het aantal merken en plaatjes dat Boomerang Create plaatste enorm. Dat is voorbij. Het aantal plaatjes is stabiel met zo’n honderdvijftig per week.

Het bedrijf probeert nu uit te breiden. Boomerang Create is al actief in zeventien landen, waaronder Brazilië, Duitsland en Engeland. Meer landen zijn gewenst. Bo The: “Facebookcontent moet, net als de merken, over de grens gaan.”

Comments


bottom of page