top of page

Dwaal door heelal met Haarlemse kunstenares Irie Wata
De Haarlemse Iris Liklikuwata (30) maakt onder de artiestennaam Irie Wata surrealistische collage-kunst. Haar werk geeft de kijker een mysterieuze reis door de kosmos.


Je werk valt onder digitale collagekunst. Wat is dat? ,,Het zijn collages opgebouwd uit verschillende afbeeldingen, gemaakt op de computer. Van kinds af aan ben ik al veel aan het knutselen in het bewerkprogramma Photoshop. Maar tot twee jaar terug deed ik eigenlijk nog niets met kunst. Tot ik ontdekte ik dat als je stukjes van foto's in Photoshop heel netjes 'uitknipt' en ze over andere foto's plakt, je hele toffe dingen kan creëren. Surrealistische werkelijkheden. Ik plaatste mijn creaties online op mijn persoonlijke Instagram-pagina. Gelijk kreeg ik veel enthousiaste reacties van vrienden. Een vriendin zei: 'Dit lijkt op kunst van Frank Moth, een digitale collagekunstenaar uit Griekenland.' Toen ontdekte ik pas dat er voor wat ik maakte (digital collage art) een hele aparte kunststroming is. Speciaal voor mijn creaties maakte ik een aparte Instagram-pagina. Toen ging het snel."

Twee thema's komen duidelijk naar voren: het heelal en de jaren '50 en '60. Waarom? ,,Op de basisschool al hield ik mijn spreekbeurt vaak over de ruimte, sterren of planeten. Mijn fascinatie voor de kosmos zat er dus van jongs af aan al in. Naast het feit dat ik het heelal gewoon mooi vind om naar te kijken, vind ik het onbereikbare ervan heel inspirerend. In mijn kunst probeer ik hetgeen wat zo ver weg van ons staat toch dichtbij te halen. De combinatie van ruimte met vintage foto's is extra mysterieus omdat oude foto's vaak korrelig zijn. Dat is goed. Foto's die ik gebruik moeten niet te duidelijk zijn. Daarnaast draagt het gebruik van vintage foto's niet alleen bij aan de surreële sfeer, het is ook erg praktisch. Voor mijn werk gebruik ik namelijk bestaande foto's van internet, maar die moeten wel rechtenvrij zijn. Dit is bij oude foto's standaard het geval, omdat de rechten meestal verlopen zijn.''

Je hebt nu meer dan 12.000 volgers op Instagram die dagelijks naar jouw werk kijken. Dank je je succes volledig aan het sociale medium? ,,Ja, zeker weten. Instagram is een gemeenschap waar je als kunstenaar heel snel kan groeien. Het is internationaal, gratis en biedt veel mogelijkheden. Als mijn werk op Instagram door andere mensen of kunstpagina's wordt opgepikt en gedeeld, zie ik dat gelijk terug in het aantal mensen dat mijn pagina volgt. Daarnaast haal ik ook zelf veel van mijn inspiratie van Instagram af, omdat ik daar veel collage-artiesten volg. Kunstenaars die ik daar vond en goed vind, zijn Sara Shakeel, Indig0 en mr.babies. Overigens komt lang niet al mijn inspiratie van het internet. Qua grote kunstenaars vind ik werk van Dali en Escher heel fascinerend. En ik woon midden in het centrum van Haarlem, in een zijstraatje van de Botermarkt. De stadsrumoer waar ik dagelijks middenin zit inspireert me ook.''

Je werkt vier dagen in de week als social media manager bij een marketingbureau en één dag in de week voor Irie Wata, als zzp'er. Hoe verdien je geld met Irie Wata? ,,Ik verkoop mijn vrije werk als prints op posters, ansichtkaarten en T-shirts. Mensen benaderen me hiervoor via mijn website of Instagram-pagina. Verder werk ik veel in opdracht. Zo heb ik laatst in samenwerking met een animator voor de Deense popband The Asteroids Galaxy Tour een video gemaakt. Ik maakte pakweg twintig collages en de animator maakte daar een bewegende video van. Binnenkort gaat de band op tour door Nederland, daarvoor maakte ik de poster. Op die manier houd ik me veel meer bezig met het neerzetten van een merk, en dus niet met slechts één kunstwerk. The Asteroids Galaxy Tour vonden en benaderden mij trouwens ook via Instagram. Ik doe altijd alles in mijn eigen stijl. Als iemand met een zeer specifieke opdracht komt waarin ik me niet thuis voel, doe ik het niet.''

Zou je fulltime voor Irie Wata willen werken? ,,Aan de ene kant zou het wel een droom zijn om van Irie Wata een groot grafisch bureau te maken. Aan de andere kant: het idee dat je je dan ook moet gaan bezighouden met dingen als een ingewikkelde boekhouding en een HR-afdeling schrikken me af. Daarbij weet ik niet hoe makkelijk het is om mensen te vinden die in mijn stijl kunnen en willen werken. Mijn vriend is in zijn vrije tijd ook veel bezig met kunst. Hij doet aan kalligrafie, graffiti en fluid-art. Soms gebruik ik zijn werk al in mijn werk. Misschien dat we in de toekomst meer samen doen."

Comentarios


bottom of page