top of page

Langzame dood legale sekswerker?


Mogen vrouwen van 18 al zelf bepalen of ze aan de bak willen als sekswerker? Natuurlijk, vinden ze bij de Haarlemse seksclub Penthouse. ,,Vrouwen die bij ons werken staan stevig in hun schoenen en kiezen bewust voor het vak. Ook als ze 18 zijn", vindt de eigenaresse. De gemeenteraad van Haarlem twijfelt of die leeftijd omhoog moet van 18 naar 21. Vanwege deze discussie twee opinies over deze kwestie en een reportage over Penthouse, de seksclub die al veertig jaar aan de rand van het centrum zit. Een hoge conifeer begrenst de voortuin van het chique, witte pand. De dichte heg garandeert onmiddellijke anonimiteit in slechts één stap. Eenmaal in de tuin is te zien dat de voorruit beneden is afgeplakt. Alleen het logo verraadt enigszins wat zich binnen afspeelt: 'Penthouse' staat er boven een parapluutje, pump en deftig hoedje op het raam geplakt. Na aangebeld te hebben, zwiept de deur open. Een vriendelijke barvrouw leidt de weg naar binnen. ,,Anonimiteit is het grootste kenmerk van onze sector'', zegt de eigenaresse van de seksclub aan de Baan, op de rand van het centrum van Haarlem. We zitten in haar kantoor, waar we via een smal wenteltrapje, een tl-verlichte keuken en een zeer sfeervol bargedeelte zijn gekomen. Sinds 2000 is werken in de prostitutie gelegaliseerd in Nederland, met als uitgangspunt het streven naar normalisering van de sector. Maar het taboe rondom sekswerk is daarmee niet doorbroken. ,,Onze klanten willen anonimiteit, ik als exploitant wil dat en mijn dames willen het ook. Dit maakt dat het mysterieus en opwindend blijft voor de klanten.'' Legaal

De eigenaresse vreest niet voor het voortbestaan van haar club als de minimumleeftijd voor sekswerkers in Haarlem wordt opgehoogd naar 21. Trots laat ze het bargedeelte zien dat ze zelf inrichtte. Met de paarse, leren banken, gouden muren en immense kandelaar doet het duizend-en-een-nacht-achtig aan. Al veertig jaar is ze eigenaresse van Penthouse. Van de twintig vrouwen die er werken, is er slechts één onder de 21 jaar. Die zou kunnen blijven met een overgangsregeling, mocht 21 de nieuwe minimumleeftijd worden. ,,Neemt niet weg dat het een van de velen maatregelen met averechts effect zou zijn", vindt de exploitant. ,,Meiden die graag als sekswerker aan de slag willen, doen dat toch wel. Als het niet legaal kan, dan doen ze het wel zwart"

Legionella Van al het geld dat in Nederland illegaal verdiend wordt, is zo'n 20 procent afkomstig uit de illegale prostitutie, blijkt uit cijfers van het CBS. De eigenaresse van Penthouse stelt dat het met de jaren moeilijker wordt om hier als legale seksclub tegen te moeten concurreren. Bijna maandelijks krijgt ze controleurs over de vloer. Van een legionella-inspectie tot controles waarbij zij en haar werknemers streng worden ondervraagd. Als blijkt dat een van de dames onder enige vorm van dwang werkt, is zij als exploitant verantwoordelijk en moet ze de zaak sluiten. ,,Ik krijg vaak het gevoel dat ze de boel expres steeds ingewikkelder maken. Net zolang tot niemand meer legaal in de seksindustrie wil werken, zodat de sector uit zichzelf een langzame dood sterft."

Ouders Penthouse werkt als een soort hotel, maar dan zonder overnachting. 's Avonds is het een club, dan zitten de vrouwen aan de bar en komen mannen langs voor een drankje, een flirt en uiteindelijk het huren van een kamer. Op het moment van mijn bezoek - woensdagmiddag om 4 uur - is de bar nog niet open. Er zijn zeven vrouwen aanwezig. Die wachten in een gemeenschappelijke ruimte tot er een klant komt. Als een man binnenkomt stellen de vrouwen zich één voor één voor. De man kiest een vrouw, een tijdsduur en een kamer en de deal is gemaakt. ,,We hebben onderling een alarm-methode afgesproken, die ik bewust niet vertel", aldus de eigenaresse. ,,Als een man vervelend is, zetten we die in." ,,Ik was altijd al geïnteresseerd in seks", vertelt de twintigjarige sekswerkster van Penthouse die ik tussen haar klanten door spreek. ,,Met vriendinnetjes keek ik documentaires. Toen ik achttien werd dacht ik, ik probeer het gewoon. Twee weken lang verhuurde ik mijzelf als online escort en ging ik bij mannen langs. Dat vonden mijn ouders niks. Die zeiden: prima als je dit werk wilt doen, maar niet op deze manier. Toen kwam ik bij Penthouse terecht." Ze vindt werken voor een exploitant ideaal. ,,Het enige wat ik hoef te doen is opdagen en mijn beroep uitoefenen. De belasting wordt betaald, ik werk in nette kamers en er gebeurt hier bijna nooit iets."


225 euro Ik krijg een rondleiding langs de negen kamers die verhuurd worden. De duurste kost 225 euro per uur en heeft een rond bubbelbad, een immens bed en een dame naar keuze. De goedkoopste optie is 75 euro. Daarvoor heb je een half uur een kamer met een douche. Een deel van de inkomsten gaat naar de exploitant, een deel naar de belastingdienst en de rest naar de sekswerker. Zonder boeking verdienen ze niks, maar gemiddeld verdienen ze 's avonds tussen de 70 en 100 euro per uur, stelt de exploitant. De eigenaresse snapt niet waarom de overheid zoveel tijd en geld steekt in controles bij legale clubs. ,,Ik herken mijn dames niet in het beeld dat door de media geschetst wordt van de kwetsbare, drugsverslaafde, labiele prostituee die gedwongen werkt. Gedwongen prostitutie vindt plaats op het illegale circuit en niet bij de gereguleerde clubs. Logisch, want als je iemand uit wil buiten doe je dat niet in een club waar de belastingdienst én de exploitant een deel van de inkomsten wegpikken. Illegaal verdien je veel meer geld."

コメント


bottom of page