Het lezersdiner: restaurant Masami is luxe Aziatisch dineren
Bijgewerkt op: 13 jan. 2020
'Masami' is Japans voor schoonheid. En dat nemen ze bij het gelijknamige restaurant bloedserieus. Het eten is uniek, het interieur chic en de bediening charmant. Wie aan Japans eten denkt, denkt al snel aan de vele sushirestaurants die Nederlandse steden en dorpen al jaren overspoelen. Bij Masami laten ze zien dat de Japanse keuken zo veel meer te bieden heeft dan all you can eat sushi.
De ervaring begint gelijk bij binnenkomst. Het donkere en luxe interieur - samengesteld door ontwerper Eric Kuster - is af tot in de kleinste details. Her en der staan niet van echt te onderscheiden Japanse sierkers boompjes, abstracte kunstwerken sieren de muren en aan de zwarte, houten - uitgebreid gedekte - tafels staan velvet stoelen en banken. Achter de natuurstenen bar staat een barman in Japans tenue. Naast hem een breed lachend meisje dat gelijk de jassen van binnenkomende gasten aanneemt en hen van een drankje voorziet. "Vriendelijk personeel vind ik het allerbelangrijkst", zegt eigenaresse Susanne Kemner. "Dat is namelijk wat een restaurantervaring voor mijzelf kan maken of breken. Bij het samenstellen van een team lette ik daar dan ook erg op. Skills kun je leren, aardig zijn niet."
Masami opende in juni dit jaar op het kantorenpark van Hoofddorp. Een gewaagde keuze, vonden velen. Maar het eerste half jaar draaide Kemner al beter dan ze had durven hopen. Op een dinsdagavond zit het restaurant tjokvol. "Mensen die hier op kantoor werken zijn blij dat er eindelijk een goed restaurant zit waar ze uitzonderlijk kunnen lunchen of dineren en gezellig kunnen zitten. Ze komen hier met klanten en in grote groepen. Maar we hebben ook gasten van buiten het bedrijventerrein, zelfs uit andere steden." Sinds kort houdt het restaurant een maandelijkse borrel (derde donderdag) met livemuziek van zanger Emmanuel Anning. "Een schot in de roos", zegt Kemner, "tijdens de eerste editie was het hartstikke vol en gezellig." Het keukenteam van Masami staat onder leiding van chef-kok Thanurak Somchit. Zijn wortels liggen in Thailand en hij werkte in restaurants in onder meer Londen, Berlijn en op Ibiza. Dit zie je terug op de menukaart, de gerechten zijn voornamelijk Aziatisch maar zo nu en dan met een knipoog naar een andere keuken. Neem bijvoorbeeld de 'krab Benedict', met king crab, gepocheerde eieren en wasabi hollandaise op de lunchkaart. Of op de dinerkaart de lamsrack met bloemkoolroosjes en Thaise chimichurri.
Aan tafel En dan het lezersdiner. Een driegangenmenu dat typerend is voor wat Masami allemaal te bieden heeft. En dat begint al met het voorgerecht. Een uitgebreid plateau met zowel Japanse sushi, als gyoza (Japanse dumplings) en Chinese dim sum. Geserveerd met soja en teriyakisaus en huisgemaakte wasabi. De surf en turf sushi dankt de naam aan de vlees-vis combinatie: binnenin een gefrituurde, crunchy garnaal (ebi roll), er omheen gerold dungesneden biefstuk. Zowel de gestoomde dim sum als de gyoza deegpakketjes zijn royaal gevuld met afwisselend kip en groenten. Een goed gevarieerd begin.
Dan het hoofdgerecht. Met de keuze uit teppanyaki zalm of barbecue kip. Geserveerd met Japanse noedels of gebakken rijst. 'Teppanyaki' duidt op de typisch Japanse bereiding van de zalmmoot: gegaard op een hete plaat. De vis is boterzacht, van buiten krokant, van binnen nog roze. De sojaboterdressing maakt de vis zoetig en de frisse wakame (zeewier) en sesamzaadjes maken het af. Naast de zalm komt een geflambeerde limoen, om de vis naar eigen smaak frisser te maken. Wie voor de gebarbecuede kip kiest, krijgt een bord malse kipstukjes, geserveerd op gewokte paksoi in soja-oestersaus. Ook hier weer een goede afwisseling tussen fris en zoet. Waarbij de nog deels knapperige paksoi de frisse draai geeft aan het gerecht met de zoetige kip. Zelfs de bijgerechten, grove noedels en gebakken rijst, zijn duidelijk met aandacht bereid. Beiden kruidig en gevuld met fijngesneden groenten.
Tijd voor het dessert. Het laatste, maar zeker niet het minste gerecht. De cappuccino crème brûlée. De smaken ervan zijn minstens zo verrassend als de naam doet vermoeden. "Schep de lepel bij iedere hap tot aan de bodem", tipt de barman. "Dan heb je alle smaken." Het glanzende, luchtige kokosschuim bovenop en de romige én knapperige crème brûlée onderin bieden de perfecte zoete afsluiter van een verrassend en uniek Aziatisch diner.
Comments