top of page

Ze moeten meer kunnen dan een beetje toeteren


Conservatoriumstudenten hebben moeite om aan de bak te komen // Ondernéém dan eens iets, vond een docent // Zaterdag het resultaat: picknickfestival Swing into Spring


Ilustratie: NRC

Vijfhonderd euro. Nul ervaring. En nauwelijks hulp. Organiseer daar maar eens een festival mee. Die opdracht kreeg een klas conservatoriumstudenten zo’n vier maanden geleden. Waarom? Omdat de meeste afgestudeerde conservatoriumstudenten als fulltime muzikant bijna niet aan de bak kunnen komen, en het belangrijk is de ondernemer in hen naar boven te brengen, vindt hun docent Brendan Jan Walsh (34).


Eline Havenaar (22), Robert van der Padt (22) en Laura Zucchini (30) zijn drie van die studenten uit Walsh’ klas, onderdeel van de Master of Music van de Fontys hogeschool in Tilburg. De klas is een mix van studenten, ieder uit een andere muzikale hoek. Allemaal kozen ze de voor het vak van Walsh omdat ze weten hoe belangrijk kennis van ondernemen voor een muzikale carrière is. Student Robert merkte dat bij het aan de man brengen van zijn band: „Je moet netwerken, cd’s opsturen, noem maar op. Als je niets onderneemt, eindig je zonder werk, ook al maak je mooiste muziek.”


Je artistieke ziel verkopen

Walsh, die Engels is, maakte het zelf mee toen hij in 2003 bijna klaar was met zijn studie tot cellist. Dat het lastig was om aan de bak te komen wist hij wel, maar dat het vrijwel onmógelijk was om fulltime werk te vinden als muzikant viel hem toch wat tegen. Hij besloot „zijn artistieke ziel tijdelijk te verkopen” en in Londen een internationale Master in Management te gaan studeren. Gelijk daarna kon hij aan de slag bij L’Oréal Professionel als international marketing developer.


Een goede baan, maar hij miste de culturele sector. Toen hij in 2009 naar Nederland kwam, en als docent op conservatoria aan de slag kon, verbaasde hij zich; „Muziekopleidingen waren nog altijd even ‘oubollig’. Studenten worden opgeleid tot muzikant en that’s it. Les in ondernemen kregen ze niet.”


Vandaar dus dit vak. Maar wat voor festival het wordt, hoe ze het gaan betalen, welke artiesten en wat voor eettentjes er komen; alles mogen, of eigenlijk moeten de leerlingen, die gewend zijn vooral met hun eigen muzikaliteit bezig te zijn, samen bepalen.

Eline Havenaar, die zang en musical studeert, is best tevreden. Binnen twee weken hadden ze met de klas de naam en het thema; Swing into Spring, een picknickfestival – netjes democratisch besloten via een online stemronde. „We hebben picknickkleedjes en maken en verkopen zelf allerlei eten.” Handig, want dan verdienen ze de kosten die ze maken nog een beetje terug. Van school kregen ze 500 euro, voor het podium en de technici, „want dat is niet gratis te regelen.” Maar alles bij elkaar gaven ze zo’n duidend euro uit. Lukt het niet met het terugverdienen, dan zullen ze de overgebleven 500 euro met z’n dertigen moeten betalen.

Muzikaal is er voor ieder wat wils. Van klassiek, tot pop, latin en meer. Soul van de band Stick ‘n Stones soulmuziek, en sixties a capella-liedjes van de vier dames van The Motown Marbles. „Hoe we de artiesten betalen? Niet. Het zijn allemaal studenten of oud-studenten dus die willen het gratis doen.” De organisatoren staan zelf trouwens niet op het podium: te druk.

Niet bij iedereen uit de klas verloopt alles zoals verwacht. „Het ontbrak bij sommigen aan enthousiasme”, zegt student Robert van der Padt (22) die studeert voor jazz- en poppianist. „Sommige roepen bij elk idee ‘dat gaat toch niet lukken.” Als voorbeeld noemt hij het idee om Guus Meeuwis te vragen vrijwillig op te treden. „Uiteindelijk kon hij ook niet, hij was te druk. Net als Caro Emerald. Maar je moet dat soort dingen proberen, toch?” Zelf nam hij zijn rol als ‘persregelaar’ bloedserieus. Als het meezit – en er geen breaking news is – komt omroep Brabant vandaag voor een radio- of tv-verslag en het festival is in regionale kranten aangekondigd.


De Dixies staan

Laura Zucchini (30), klassiek zangeres, moest als human resourcer het overzicht houden en de vrede binnen de groep te bewaren. „Daardoor klopte iedereen met ruzietjes bij ons aan. Of wij het even op konden lossen, ik voelde me net een moeder.” Dus verzoekt ze de groep interne ruzies zelf uit te vechten en besluiten ze wekelijks een meeting met de groepsleiders te organiseren.


En nu, een aantal maanden na het begin is het zover. De Dixies staan, de artiesten hebben geoefend en de picknickkleedjes liggen klaar. Het weer zit niet echt mee, waardoor plan B ingeschakeld moest worden: alles naar binnen. En daar balen de studenten best van. Eline: „Shit. Misschien hadden we partyenten moeten regelen...”

Swing into Spring is zaterdag van 11.00 tot 17.00 gratis toegankelijk in het het Fontys Conservatorium Tilburg.

Comments


bottom of page